KSIĄŻKA
Złota Księga Nalewek (twarda) [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Ilość stron 266
Okładka twarda
Opis Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany hipokrasem" miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. (...) W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu "O środkach leczniczych ksiąg pięcioro" tak pisał w jednej z owych ksiąg: "Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę..."
EAN 9788389642097
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2009-11-23
Tytuł oryginalny Złota Księga Nalewek (twarda)
ISBN 978-83-89642-09-7
Wydanie I
Rok wydania 2009
Wydawca Baobab
Ilość stron 266
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 20 x 25,5 cm