KSIĄŻKA
Złota Księga Nalewek (twarda) [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Ilość stron | 266 |
Okładka | twarda |
Opis | Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany hipokrasem" miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. (...) W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu "O środkach leczniczych ksiąg pięcioro" tak pisał w jednej z owych ksiąg: "Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę..." |
EAN | 9788389642097 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2009-11-23 |
Tytuł oryginalny | Złota Księga Nalewek (twarda) |
ISBN | 978-83-89642-09-7 |
Wydanie | I |
Rok wydania | 2009 |
Wydawca | Baobab |
Ilość stron | 266 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 20 x 25,5 cm |
Kuchnie świata i regionalne
Książki