KSIĄŻKA
Zasady żywienia człowieka. Podręcznik - Kunachowicz Hanna, Czarnowska-Misztal Elżbieta, Turlejska Halina [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Przedmioty zawodowe |
Autor | KUNACHOWICZ HANNA, CZARNOWSKA-MISZTAL ELŻBIETA, TURLEJSKA HALINA |
Opis | Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy II i III technikum - do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Polecamy go również studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia. Zawiera podstawowe wiadomości z zakresu fizjologii i biochemii żywienia. Omówiono w nim najnowsze wydanie `Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych` oraz znowelizowane normy energetyczne i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem zagadnień związanych z wprowadzaniem systemu bezpieczeństwa i jakości żywności HACCP. Podano podstawowe wiadomości o żywieniu dietetycznym z uwzględnieniem nowego systemu dietetycznego i charakterystyką poszczególnych diet. Podkreślono znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom oraz negatywne skutki nieprawidłowego żywienia. |
EAN | 9788302091490 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2012-12-29 |
ISBN | 978-83-02-09149-0 |
Nr katalogowy | 101702 |
Autor | KUNACHOWICZ HANNA, CZARNOWSKA-MISZTAL ELŻBIETA, TURLEJSKA HALINA |
Klasa | wieloletnie |
Rok wydania | 2010 |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Przedmioty zawodowe
Książki