KSIĄŻKA
Wino. Sztuka i nauka - James Halliday, Hugh Johnson [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Hugh Johnson, James Halliday |
Okładka | twarda z obwolutą |
Ilość stron | 240 |
Opis | Niezwykłe kompendium wiedzy dla wszystkich miłośników szlachetnego trunku, napisane przez najlepszych znawców tematu. James Halliday i Hugh Johnson od lat zajmują się krytyką i pisaniem o winach, na swoim koncie mają w sumie ponad 100 książek oraz trudną do ustalenia liczbę artykułów poświęconych tej tematyce. Ich wspólna publikacja w sposób fachowy pokazuje, jak natura oraz nauka, przywiązanie do tradycji i najnowsze technologie wpływają na różnorodność produkcji wina. Wyjaśniają, jak typ klimatu, rodzaj gleby i gatunku winogron, sposób nawożenia i nawadniania pola, zbioru, a potem leżakowania decydują o charakterze i smaku finalnego produktu. Zajmują się analizą chemiczną składu i procesu dojrzewania wina, pokazują często popełniane błędy i wielość wyborów, przed którymi muszą stanąć współcześni właściciele winnic. Mimo swego naukowego charakteru książka jest przyjemną lekturą. Dzieje się tak za sprawą wielu zawartych w niej anegdot oraz setek zdjęć pokazujących piękno procesu produkcji wina. |
EAN | 9788324400782 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-244-0078-2 |
Autor | Hugh Johnson, James Halliday |
Wydanie | 1 |
Rok wydania | 2008 |
Okładka | twarda z obwolutą |
Ilość stron | 240 |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 210 x 280 |
Hugh Johnson
Kuchnie świata i regionalne
Książki