KSIĄŻKA
Wino. Sztuka i nauka - James Halliday, Hugh Johnson [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Hugh Johnson, James Halliday
Okładka twarda z obwolutą
Ilość stron 240
Opis Niezwykłe kompendium wiedzy dla wszystkich miłośników szlachetnego trunku, napisane przez najlepszych znawców tematu. James Halliday i Hugh Johnson od lat zajmują się krytyką i pisaniem o winach, na swoim koncie mają w sumie ponad 100 książek oraz trudną do ustalenia liczbę artykułów poświęconych tej tematyce. Ich wspólna publikacja w sposób fachowy pokazuje, jak natura oraz nauka, przywiązanie do tradycji i najnowsze technologie wpływają na różnorodność produkcji wina. Wyjaśniają, jak typ klimatu, rodzaj gleby i gatunku winogron, sposób nawożenia i nawadniania pola, zbioru, a potem leżakowania decydują o charakterze i smaku finalnego produktu. Zajmują się analizą chemiczną składu i procesu dojrzewania wina, pokazują często popełniane błędy i wielość wyborów, przed którymi muszą stanąć współcześni właściciele winnic. Mimo swego naukowego charakteru książka jest przyjemną lekturą. Dzieje się tak za sprawą wielu zawartych w niej anegdot oraz setek zdjęć pokazujących piękno procesu produkcji wina.
EAN 9788324400782
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-244-0078-2
Autor Hugh Johnson, James Halliday
Wydanie 1
Rok wydania 2008
Okładka twarda z obwolutą
Ilość stron 240
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 210 x 280