Opis |
Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to "niezbędnik każdego domu". I co istotne można je mieć według własnego gustu i smaku.
Pasikonik, Jagodzianka, Poranna rosa, Pszczółka, Łapanie niedźwiedzia...
Cóż to za dziwaczny zbiór? Może bajki ...?
Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to „niezbędnik każdego domu”. I co istotne - można je mieć według własnego gustu
i smaku.
Jak mawiał Pawlak, sympatyczny bohater filmu „Sami swoi” - dobra nalewka w każdej domowej spiżarce być powinna - dla zdrowotności!
Spis treści:
Ergo Bibamus - więc pijmy 7
Co o alkoholu mówi historia 9
Polska 11
Historia wina 15
Wino a zdrowie 21
Jak zrobić dobre wino 23
Porady w skrócie 29
Polska specjalność - nalewki 31
Z ogrodu 35
Z sadu 71
Z lasów, łąk i pól 123
Prosto z ula 147
Z jajek 161
Z kwiatów 167
Prosto z kuchni 175
Ze zboża 187
Inne specjały 195
Przepisy z lamusa 221
Wykaz przepisów 229
Literatura 239
Fragment:
Wiśnie
RUM
2 Umyć, osuszyć i wydrylować 2,5 kg wiśni, odcisnąć sok. Owoce włożyć do słoja, przesypując warstwami 50 dag cukru. Dodać do tego łyżeczkę cynamonu i 3-4 goździki. Odstawiony wcześniej sok zmieszać z litrem rumu i zalać wiśnie. Słój przykryć talerzykiem, odstawić na trzy dni, codziennie mieszać drewnianą łyżką. Następnie przełożyć wiśnie do mniejszych słoiczków i zalać syropem. Słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wiśnie
TAKI SOBIE NAPITEK
2 Zmieszać 500 g cukru z litrem gorącej wody i 500 ml kompotu wiśniowego. Wlać do odpowiedniej wielkości słoja i dodać litr 70-proc. spirytusu, wymieszać. Wrzucić do tego 250 g rodzynek, kawałeczek cynamonu (około 5 cm), 2-3 goździki i wiśnie z kompotu. Naczynie po dokładnym zamknięciu odstawić na 4-6 miesięcy.
Wieloowocowa
NALEWKA I
2 Do odpowiedniej wielkości słoja włożyć 2,5 kg owoców w dowolnej proporcji. Mogą to być: porzeczki, jeżyny, truskawki, poziomki, a także wiśnie i śliwki bez pestek, jabłka lub gruszki pozbawione gniazd nasiennych. Do tego dodać suszone owoce głogu, dzikiej róży i rodzynek, w sumie nie więcej niż 25 dag, skórkę z jednej pomarańczy i cytryny oraz same pomarańcze i cytryny bez pestek - także nie więcej niż 25 dag. Całość zalać litrem czystej wódki i dwoma litrami spirytusu, dobrze zamknąć i odstawić na 30 dni w ciepłe miejsce. W tym czasie należy poruszać słojem co kilka dni. Po tym czasie nalewkę zlać, na owoce zalać syropem sporządzonym w proporcji kilogram cukru na litr wody. Dobrze wymieszać, zlać i połączyć z wcześniej uzyskanym płynem, rozlać do butelek. Odstawić na trzy miesiące w chłodne miejsce.
Wieloowocowa
NALEWKA II
2 Ten przepis jest jednym z nielicznych, według którego nalewkę możemy przyrządzić nawet na kilka godzin przed przyjściem gości. Warto jednak stracić trochę czasu; z pewnością zabłyśniemy.
Dowolną ilość butelek zapełnić owocami, każdą innymi. Mogą to być: maliny, truskawki, poziomki, wiśnie i co tam jeszcze mamy pod ręką lub w ogrodzie. Butelki mocno zakorkować i wstawić do garnka, którego dno należy wyłożyć ściereczką. Zalać je wodą do 3/4 wysokości i na małym ogniu gotować około dwie godziny. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Z kilograma cukru i jednej szklanki wody przygotować syrop, odszumować. Uzyskany sok z butelek dokładnie przefiltrować i połączyć z syropem i spirytusem do smaku (około 500 ml na 4 butelki z owocami). Dobrze wymieszać i w miarę szybko rozlać do butelek, mocno zakorkować. Teraz już tylko czekać na pierwszy dzwonek.
Wieloowocowa
NALEWKA III
2 Do słoja wsypać po 1/4 szklanki poziomek, porzeczek, truskawek, malin, płatków róży i czarnych jagód (niekoniecznie). Prawdę mówiąc, to składniki są zupełnie przypadkowe, mogą być inne. Owoce zalać litrem spirytusu, naczynie zamknąć i odstawić na dwa miesiące. Przygotować syrop z 500 ml wody i 500 g cukru, odszumować i ostudzić. Połączyć syrop z przefiltrowaną nalewką, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić, tym razem aż na sześć miesięcy.
Wieloowocowa
NALEWKA IV
2 Do kamiennego lub glinianego naczynia włożyć w równych proporcjach: morele, brzoskwinie, truskawki, wiśnie, gruszki, cytrusy według uznania (obrane ze skórki). Oczywiście owoce pestkowe należy wydrylować, a większe pokroić. Wszystkie zasypać cukrem według własnego smaku ( w zależności od ilości owoców) i zalać winiakiem tak, aby przykrył on owoce. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, zamknąć szczelnie i odstawić do piwnicy na trzy tygodnie. Przepuścić przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na jakiś czas do chłodnej piwniczki.
Wieloowocowa
NALEWKA V
2 Do dość dużego szklanego naczynia wlać 2 litry spirytusu 70-proc. i wsypywać kolejno, w miarę dojrzewania - po szklance truskawek ananasowych, poziomek, malin, wiśni (bez pestek) oraz 2 garście płatków róży, po szklance renklod, pokrojonych gruszek, pokrojonego melona i pokrojoną w plastry cytrynę bez pestek. Owoce mogą być inne, ale powinno ich być na 2 litry spirytusu około 15 szklanek. Około miesiąc po dodaniu ostatniej szklanki z owocami płyn zlać, resztę owoców odcisnąć przez płócienną ściereczkę. Na litr takiej nalewki dodać 500 g cukru i odstawić naczynie w ciepłe miejsce, często nim potrząsając. Gdy cukier się rozpuści, rozlać alkohol do butelek i odstawić zamknięte na 10 miesięcy.
Wieloowocowa
NALEWKA I - Z OWOCÓW SUSZONYCH
2 Wyczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić po pół kilograma suszonych jabłek i gruszek, zalać je litrem czystej wódki tak, aby alkohol przykrył owoce. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie zawartość zlać, owoce odcisnąć przez lnianą ściereczkę, rozlać do butelek i zamknąć. Tą nalewkę możemy pić niemal natychmiast po zrobieniu, jednak odstawiona na dłuższy czas (4-6 miesięcy) będzie lepsza.
Wieloowocowa
NALEWKA I - Z OWOCÓW SUSZONYCH
2 Suszone gruszki, jabłka, wiśnie, śliwki, figi wypłukać, zalać w garnku gorącą wodą, dodać miodu i pieprzu tureckiego do smaku. Garnek nakryć kawałkiem chleba, wysmarować słodkim ciastem. Wstawić na 12 godzin do gorącego pieca (tylko w starych piecach wiejskich - tzw. bradrura). Pić gorące, owoce można zjeść.
|