KSIĄŻKA
Winka Nalewki I Inne Smakowitości - Zbigniew Ogrodnik [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Zbigniew Ogrodnik
Ilość stron 240, 248
Okładka miękka, broszurowa
Opis Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to "niezbędnik każdego domu". I co istotne można je mieć według własnego gustu i smaku.
Pasikonik, Jagodzianka, Poranna rosa, Pszczółka, Łapanie niedźwiedzia... Cóż to za dziwaczny zbiór? Może bajki ...? Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to „niezbędnik każdego domu”. I co istotne - można je mieć według własnego gustu i smaku. Jak mawiał Pawlak, sympatyczny bohater filmu „Sami swoi” - dobra nalewka w każdej domowej spiżarce być powinna - dla zdrowotności!
Spis treści: Ergo Bibamus - więc pijmy 7 Co o alkoholu mówi historia 9 Polska 11 Historia wina 15 Wino a zdrowie 21 Jak zrobić dobre wino 23 Porady w skrócie 29 Polska specjalność - nalewki 31 Z ogrodu 35 Z sadu 71 Z lasów, łąk i pól 123 Prosto z ula 147 Z jajek 161 Z kwiatów 167 Prosto z kuchni 175 Ze zboża 187 Inne specjały 195 Przepisy z lamusa 221 Wykaz przepisów 229 Literatura 239 Fragment: Wiśnie RUM 2 Umyć, osuszyć i wydrylować 2,5 kg wiśni, odcisnąć sok. Owoce włożyć do słoja, przesypując warstwami 50 dag cukru. Dodać do tego łyżeczkę cynamonu i 3-4 goździki. Odstawiony wcześniej sok zmieszać z litrem rumu i zalać wiśnie. Słój przykryć talerzykiem, odstawić na trzy dni, codziennie mieszać drewnianą łyżką. Następnie przełożyć wiśnie do mniejszych słoiczków i zalać syropem. Słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wiśnie TAKI SOBIE NAPITEK 2 Zmieszać 500 g cukru z litrem gorącej wody i 500 ml kompotu wiśniowego. Wlać do odpowiedniej wielkości słoja i dodać litr 70-proc. spirytusu, wymieszać. Wrzucić do tego 250 g rodzynek, kawałeczek cynamonu (około 5 cm), 2-3 goździki i wiśnie z kompotu. Naczynie po dokładnym zamknięciu odstawić na 4-6 miesięcy. Wieloowocowa NALEWKA I 2 Do odpowiedniej wielkości słoja włożyć 2,5 kg owoców w dowolnej proporcji. Mogą to być: porzeczki, jeżyny, truskawki, poziomki, a także wiśnie i śliwki bez pestek, jabłka lub gruszki pozbawione gniazd nasiennych. Do tego dodać suszone owoce głogu, dzikiej róży i rodzynek, w sumie nie więcej niż 25 dag, skórkę z jednej pomarańczy i cytryny oraz same pomarańcze i cytryny bez pestek - także nie więcej niż 25 dag. Całość zalać litrem czystej wódki i dwoma litrami spirytusu, dobrze zamknąć i odstawić na 30 dni w ciepłe miejsce. W tym czasie należy poruszać słojem co kilka dni. Po tym czasie nalewkę zlać, na owoce zalać syropem sporządzonym w proporcji kilogram cukru na litr wody. Dobrze wymieszać, zlać i połączyć z wcześniej uzyskanym płynem, rozlać do butelek. Odstawić na trzy miesiące w chłodne miejsce. Wieloowocowa NALEWKA II 2 Ten przepis jest jednym z nielicznych, według którego nalewkę możemy przyrządzić nawet na kilka godzin przed przyjściem gości. Warto jednak stracić trochę czasu; z pewnością zabłyśniemy. Dowolną ilość butelek zapełnić owocami, każdą innymi. Mogą to być: maliny, truskawki, poziomki, wiśnie i co tam jeszcze mamy pod ręką lub w ogrodzie. Butelki mocno zakorkować i wstawić do garnka, którego dno należy wyłożyć ściereczką. Zalać je wodą do 3/4 wysokości i na małym ogniu gotować około dwie godziny. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Z kilograma cukru i jednej szklanki wody przygotować syrop, odszumować. Uzyskany sok z butelek dokładnie przefiltrować i połączyć z syropem i spirytusem do smaku (około 500 ml na 4 butelki z owocami). Dobrze wymieszać i w miarę szybko rozlać do butelek, mocno zakorkować. Teraz już tylko czekać na pierwszy dzwonek. Wieloowocowa NALEWKA III 2 Do słoja wsypać po 1/4 szklanki poziomek, porzeczek, truskawek, malin, płatków róży i czarnych jagód (niekoniecznie). Prawdę mówiąc, to składniki są zupełnie przypadkowe, mogą być inne. Owoce zalać litrem spirytusu, naczynie zamknąć i odstawić na dwa miesiące. Przygotować syrop z 500 ml wody i 500 g cukru, odszumować i ostudzić. Połączyć syrop z przefiltrowaną nalewką, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić, tym razem aż na sześć miesięcy. Wieloowocowa NALEWKA IV 2 Do kamiennego lub glinianego naczynia włożyć w równych proporcjach: morele, brzoskwinie, truskawki, wiśnie, gruszki, cytrusy według uznania (obrane ze skórki). Oczywiście owoce pestkowe należy wydrylować, a większe pokroić. Wszystkie zasypać cukrem według własnego smaku ( w zależności od ilości owoców) i zalać winiakiem tak, aby przykrył on owoce. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, zamknąć szczelnie i odstawić do piwnicy na trzy tygodnie. Przepuścić przez bibułę filtracyjną, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na jakiś czas do chłodnej piwniczki. Wieloowocowa NALEWKA V 2 Do dość dużego szklanego naczynia wlać 2 litry spirytusu 70-proc. i wsypywać kolejno, w miarę dojrzewania - po szklance truskawek ananasowych, poziomek, malin, wiśni (bez pestek) oraz 2 garście płatków róży, po szklance renklod, pokrojonych gruszek, pokrojonego melona i pokrojoną w plastry cytrynę bez pestek. Owoce mogą być inne, ale powinno ich być na 2 litry spirytusu około 15 szklanek. Około miesiąc po dodaniu ostatniej szklanki z owocami płyn zlać, resztę owoców odcisnąć przez płócienną ściereczkę. Na litr takiej nalewki dodać 500 g cukru i odstawić naczynie w ciepłe miejsce, często nim potrząsając. Gdy cukier się rozpuści, rozlać alkohol do butelek i odstawić zamknięte na 10 miesięcy. Wieloowocowa NALEWKA I - Z OWOCÓW SUSZONYCH 2 Wyczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić po pół kilograma suszonych jabłek i gruszek, zalać je litrem czystej wódki tak, aby alkohol przykrył owoce. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie zawartość zlać, owoce odcisnąć przez lnianą ściereczkę, rozlać do butelek i zamknąć. Tą nalewkę możemy pić niemal natychmiast po zrobieniu, jednak odstawiona na dłuższy czas (4-6 miesięcy) będzie lepsza. Wieloowocowa NALEWKA I - Z OWOCÓW SUSZONYCH 2 Suszone gruszki, jabłka, wiśnie, śliwki, figi wypłukać, zalać w garnku gorącą wodą, dodać miodu i pieprzu tureckiego do smaku. Garnek nakryć kawałkiem chleba, wysmarować słodkim ciastem. Wstawić na 12 godzin do gorącego pieca (tylko w starych piecach wiejskich - tzw. bradrura). Pić gorące, owoce można zjeść.
EAN 9788373772151
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2006-03-02
Tytuł oryginalny Winka Nalewki I Inne Smakowitości
ISBN 83-7377-215-4
Autor Zbigniew Ogrodnik
Rok wydania 2006, 2010
Wydawca Studio Astropsychologii
Ilość stron 240, 248
Okładka miękka, broszurowa
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 14,5 x 20,5 cm
Szerokość (razem z opakowaniem) 145
Długość (razem z opakowaniem) 205
Wysokość (razem z opakowaniem) 12