KSIĄŻKA
Wilno. Rodzinna historia smaków - Ewa Wolkanowska-Kołodziej [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Przekąski, sałatki i surówki
Autor Ewa Wolkanowska-Kołodziej
Ilość stron 304
Okładka twarda
Opis Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle. Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki. Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów - oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto. ROBERT MAKŁOWICZ, krytyk kulinarny i podróżnik Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem. KATARZYNA BONI, reporterka
EAN 9788326823978
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2016-10-20
ISBN 978-83-268-2397-8
Autor Ewa Wolkanowska-Kołodziej
Rok wydania 2016
Ilość stron 304
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 170 x 240