KSIĄŻKA
Wilno. Rodzinna historia smaków - Ewa Wolkanowska-Kołodziej [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Przekąski, sałatki i surówki |
Autor | Ewa Wolkanowska-Kołodziej |
Ilość stron | 304 |
Okładka | twarda |
Opis | Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle. Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki. Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów - oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto. ROBERT MAKŁOWICZ, krytyk kulinarny i podróżnik Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem. KATARZYNA BONI, reporterka |
EAN | 9788326823978 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2016-10-20 |
ISBN | 978-83-268-2397-8 |
Autor | Ewa Wolkanowska-Kołodziej |
Rok wydania | 2016 |
Ilość stron | 304 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 170 x 240 |
Przekąski, sałatki i surówki
Książki