KSIĄŻKA
Wielka księga polskich produktów regionalnych [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Pozostałe |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Ilość stron | 448 |
Okładka | twarda |
Opis | Obszerna publikacja, ukazująca bogactwo kulinarne Polski, prezentuje produkty regionalne i tradycyjne wpisane przez Komisję Europejską do specjalnego rejestru. Szczególną uwagę poświęcono 38 produktom regionalnym (tzw. produktom znanego pochodzenia), wśród których znalazły się m.in. smakowite sery ze słynnym oscypkiem na czele, a także śląskie kołacze, lubelskie cebularze, rogale świętomarcińskie, znakomite wędliny, wyborne miody i wiele innych przysmaków. Książka prezentuje nie tylko metody wytwarzania tych specjałów, ale także wiele ciekawostek związanych z regionami, z których pochodzą, ich specyfiką geograficzną i etnologiczną. Ukazuje miejsce omawianych produktów w tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej, danego regionu.Książka zawiera także skrótowe opisy ponad 1500 produktów tradycyjnych, czyli wytwarzanych od lat według zakorzenionych w lokalnej tradycji metod i receptur. |
EAN | 9788378874102 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2016-10-12 |
ISBN | 978-83-7887-410-2 |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Wydanie | 1 |
Rok wydania | 2016 |
Ilość stron | 448 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Długość (razem z opakowaniem) | 240 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 330 |
Opracowanie zbiorowe
Pozostałe
Książki