KSIĄŻKA
W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX w. - Maria Barbasiewicz (twarda) [KSIĄŻKA]

5999

Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria Przekąski, sałatki i surówki
Autor Maria Barbasiewicz
Ilość stron 264
Okładka twarda
Opis Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Car?me, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo - kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela - autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów - twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice'a Edmonda Saillanda Curnonsky'ego - współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Fun?s ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
EAN 9788377059272
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2015-11-15
ISBN 978-83-7705-927-2
Autor Maria Barbasiewicz
Rok wydania 2015
Ilość stron 264
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 165 x 235