KSIĄŻKA
Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Tradycje i obrzędy świąteczne | Opracowania ogólne
Autor Barbara Ogrodowska
Ilość stron 360
Okładka twarda
Opis Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołui spiżarni.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
EAN 9788374957885
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2010-11-26
Tytuł oryginalny Tradycje Polskiego Stołu (twarda)
ISBN 978-83-7495-788-5
Autor Barbara Ogrodowska
Rok wydania 2010
Wydawca Muza
Ilość stron 360
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 20 x 20 cm