KSIĄŻKA
Technologia produkcji kukurydzy - red. prof. Andrzej Dubas [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Uprawa roślin, sadownictwo
Autor red. prof. Andrzej Dubas
Ilość stron 133
Okładka miękka
Opis Jest to kompendium współczesnej wiedzy o podstawowych zasadach uprawy i wykorzystania kukurydzy. Wykorzystanie tej wiedzy umożliwi uzyskiwanie wysokich i ekonomicznie opłacalnych plonów. Poszczególne rozdziały zostały opracowane przez autorów o dużym dorobku naukowym i zawodowym oraz posiadających doświadczenie praktyczne w swoich specjalnościach związanych z produkcją kukurydzy w Polsce. Książkę szczególnie polecamy producentom kukurydzy. Wykorzystanie wiedzy zawartej w książce będzie sprzyjać uzyskiwaniu opłacalnej uprawy.
SPIS TREŚCI I. Kierunki uprawy i wykorzystania kukurydzy w świecie i w Polsce II. Wymagania środowiskowe kukurydzy i możliwości jej uprawy w Polsce III. Dobór odmian kukurydzy w zależności od kierunków użytkowania IV. Uprawa roli i siew kukurydzy V. Potrzeby pokarmowe kukurydzy i zasady nawożenia VI. Szkodniki i choroby kukurydzy oraz ich zwalczanie VII. Łączne stosowanie agrochemikaliów w kukurydzy VIII. Zwalczanie chwastów w kukurydzy IX. Technologia produkcji kiszonki z całych roślin kukurydzy i jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt X. Zbiór, konserwacja i wykorzystanie ziarna kukurydzy w żywieniu zwierząt i przemyśle XI. Technika w uprawie i zbiorze kukurydzy XII. Ekonomiczne aspekty opłacalności produkcji kukurydzy na ziarno
Jest to kompendium współczesnej wiedzy o podstawowych zasadach uprawy i wykorzystania kukurydzy. Wykorzystanie tej wiedzy umożliwi uzyskiwanie wysokich i ekonomicznie opłacalnych plonów. Poszczególne rozdziały zostały opracowane przez autorów o dużym dorobku naukowym i zawodowym oraz posiadających doświadczenie praktyczne w swoich specjalnościach związanych z produkcją kukurydzy w Polsce. Książkę szczególnie polecamy producentom kukurydzy. Wykorzystanie wiedzy zawartej w książce będzie sprzyjać uzyskiwaniu opłacalnej uprawy. SPIS TREŚCI: I. Kierunki uprawy i wykorzystania kukurydzy w świecie i w Polsce II. Wymagania środowiskowe kukurydzy i możliwości jej uprawy w Polsce III. Dobór odmian kukurydzy w zależności od kierunków użytkowania IV. Uprawa roli i siew kukurydzy V. Potrzeby pokarmowe kukurydzy i zasady nawożenia VI. Szkodniki i choroby kukurydzy oraz ich zwalczanie VII. Łączne stosowanie agrochemikaliów w kukurydzy VIII. Zwalczanie chwastów w kukurydzy IX. Technologia produkcji kiszonki z całych roślin kukurydzy i jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt X. Zbiór, konserwacja i wykorzystanie ziarna kukurydzy w żywieniu zwierząt i przemyśle XI. Technika w uprawie i zbiorze kukurydzy XII. Ekonomiczne aspekty opłacalności produkcji kukurydzy na ziarno
EAN 8389503174
Dział KSIĄŻKA
ISBN 83-89503-17-4
Autor red. prof. Andrzej Dubas
Redaktor prof. Andrzej Dubas
Rok wydania 2004
Ilość stron 133
Okładka miękka
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Długość (razem z opakowaniem) 230
Szerokość (razem z opakowaniem) 165
Wysokość (razem z opakowaniem) 10