KSIĄŻKA
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia - Bee Wilson [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Pozostałe
Autor Bee Wilson
Ilość stron 496
Okładka miękka ze skrzydełkami
Opis

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods? i tylu rodzajów chipsów.

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla Ciebie.

EAN 9788381296533
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2020-03-11
ISBN 978-83-8129-653-3
Autor Bee Wilson
Tłumaczenie Magda Witkowska
Rok wydania 2020
Wydanie 1
Ilość stron 496
Okładka miękka ze skrzydełkami
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wysokość (razem z opakowaniem) 30
Szerokość (razem z opakowaniem) 150
Długość (razem z opakowaniem) 215