KSIĄŻKA
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia - Bee Wilson [KSIĄŻKA]
Kategoria | Pozostałe |
Autor | Bee Wilson |
Ilość stron | 496 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Opis |
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods? i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla Ciebie. |
EAN | 9788381296533 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2020-03-11 |
ISBN | 978-83-8129-653-3 |
Autor | Bee Wilson |
Tłumaczenie | Magda Witkowska |
Rok wydania | 2020 |
Wydanie | 1 |
Ilość stron | 496 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 30 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 150 |
Długość (razem z opakowaniem) | 215 |