KSIĄŻKA
Smaki Dwudziestolecia Zwyczaje Kulinarne Bale I Bankiety (twarda) - Maja Łozińska [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Opracowania ogólne |
Autor | Maja Łozińska |
Ilość stron | 184 |
Okładka | twarda |
Opis |
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa. |
EAN | 9788301167493 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2011-10-20 |
Tytuł oryginalny | Smaki Dwudziestolecia Zwyczaje Kulinarne Bale I Bankiety (twarda) |
ISBN | 978-83-01-016749-3 |
Autor | Maja Łozińska |
Rok wydania | 2011 |
Wydawca | PWN |
Ilość stron | 184 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 19,5 x 23,5 cm |
Maja Łozińska
Opracowania ogólne
Książki