KSIĄŻKA
Smak Zmiany Nowe Formy Organizacji Rolnictwa I Konsumpcji Żywności W Unii Europejskiej Tw - Wojciech Goszczyński [KSIĄŻKA]

3199

Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria Media, dziennikarstwo
Seria n/d
Autor Wojciech Goszczyński
Ilość stron 284
Okładka twarda
Opis Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (?) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
EAN 9788373837072
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2014-04-17
ISBN 978-83-7383-707-2
Seria n/d
Autor Wojciech Goszczyński
Rok wydania 2014
Ilość stron 284
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 21.8 x 15.0 cm