KSIĄŻKA
Smak Zmiany Nowe Formy Organizacji Rolnictwa I Konsumpcji Żywności W Unii Europejskiej Tw - Wojciech Goszczyński [KSIĄŻKA]
3199
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria | Media, dziennikarstwo |
Seria | n/d |
Autor | Wojciech Goszczyński |
Ilość stron | 284 |
Okładka | twarda |
Opis |
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (?) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce. Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących. z przedmowy Jerzego Wilkina |
EAN | 9788373837072 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2014-04-17 |
ISBN | 978-83-7383-707-2 |
Seria | n/d |
Autor | Wojciech Goszczyński |
Rok wydania | 2014 |
Ilość stron | 284 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 21.8 x 15.0 cm |
n/d
Media, dziennikarstwo
Książki