KSIĄŻKA
Skandynawia Od Kuchni - Małgorzata Kallin, Maria Romanowska [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Fizjoterapia, rehabilitacja
Autor Maria Romanowska
Ilość stron 160
Okładka twarda
Opis Skandynawia, jeden z najpiękniejszych zakątków świata. W zatoczkach kryją się kolorowe rybackie osady, wzdłuż brzegów wyrastają strome skaliste urwiska, wiszące mosty przerzucone nad turkusowymi wodami... Cisza, właściwie brak cywilizacji, wypoczynek w chatce nad jeziorem, jazda psim zaprzęgiem, białe noce i włóczące się wszędzie renifery... Skandynawia to także gwarne stolice Finlandii, Szwecji, Norwegii i Danii, wspaniałe zabytki i muzea, fińska sauna, szwedzka ABBA, norweskie fiordy i duński Legoland. Kuchnia skandynawska nieodmiennie kojarzy się ze śledziami. W menu Skandynawów często pojawiają się borówki, zwane czerwonym złotem lasów, a także cienki chleb tunnbröd znany też jako lefse. Najlepiej smakuje z... kiszonym śledziem lub w zupie mlecznej - pokruszony na kawałki i oczywiście... z dżemem borówkowym. Album zawiera zbiór najlepszych przepisów na dania skandynawskie, opisano w nim mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań. Śledzie korzenne (porcja dla 4 osób) Składniki: 3 solone śledzie po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków po 5 ziarenek gorczycy, kolendry i jałowca 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 szklanki oleju 1 cebula 2 łyżeczki posiekanej natki Sposób przyrządzania: Śledzie wymoczyć, usunąć ości, pokroić na kawałki długości 3cm. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy olej przesiąknie korzennym zapachem, włożyć do słoika kawałki śledzi i posiekaną cebulę, wstawić na dwa dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką.
EAN 9788376422121
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2013-10-02
ISBN 978-83-7642-212-1
Autor Maria Romanowska
Rok wydania 2013
Ilość stron 160
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 24 x 24 cm