KSIĄŻKA
Przewodnik Kulinarny Włochy [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Pozostałe
Ilość stron 160
Okładka twarda
Opis
  • Kod wew.: 161835
  • Autor: PRACA ZBIOROWA
  • Miejsce i rok wydania: 2007
  • Ilość stron: 160
  • Oprawa: twarda
  • Wymiary: 245x245
  • ISBN: 83-7304-727-1
  • Kod EAN: 9788373047273

Włochy od wieków intrygują: bogata historia, wspaniała sztuka, przepiękne krajobrazy, życzliwi ludzie i oczywiście kuchnia - jedyna w swoim rodzaju, korzystająca z obfitych darów natury. Ziemie Italii są wyjątkowo żyzne, więc nie brakuje tutaj doskonałych składnik ów, a jedzenie jest ważnym elementem życia i jedną z największych przyjemności jej mieszkańców. Posiłki się celebruje - powoli, z uw agą, rozmawiając z rodziną i przyjaciółmi o codziennych sprawach i ważnych wydarzeniach. To właśnie słynna la dolce vita. Nie ma jed nej włoskiej kuchni: są kuchnie regionalne, każda oryginalna i pomysłowa. W domach i restauracjach dominują potrawy lokalne, jest je dnak kilka ważnych wyjątków, m.in. prosciutto (szynka) i parmigiano (parmezan), które można znaleźć w całym kraju, podobnie jak popu larną u nas pizzę. Jeśli chodzi o wina, przeważają miejscowe trunki - jedne doskonałej jakości, poparte odpowiednimi certyfikatami, inne będące płodem tej samej ziemi, co składniki potraw.

EAN 9788373047273
Dział KSIĄŻKA
ISBN 83-7304-727-1
Rok wydania 2007
Ilość stron 160
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 245X245