KSIĄŻKA
Okupacja od kuchni - Aleksandra Zaprutko-Janicka (twarda) [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Opracowania ogólne |
Autor | Aleksandra Zaprutko-Janicka |
Ilość stron | 288 |
Okładka | twarda |
Opis |
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę. W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział. Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha! |
EAN | 9788324034260 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2015-08-05 |
ISBN | 978-83-240-3426-0 |
Autor | Aleksandra Zaprutko-Janicka |
Wydanie | Wydanie: -; T?umaczenie: - |
Rok wydania | 2015 |
Ilość stron | 288 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 135 x 210 |
Aleksandra Zaprutko-Janicka
Opracowania ogólne
Książki