KSIĄŻKA
Obsługa gości 2 (konsumentów) REA WsiP [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Biotechnologia, technologia żywności |
Autor | Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja |
Ilość stron | 194 |
Okładka | broszurowa |
Opis | Podręcznik przygotowany z myślą o uczniach i słuchaczach kształcących się w zawodach ,,kelner" i technik organizacji usług gastronomicznych. W sposób kompleksowy omawia zagadnienia teoretyczne i praktyczne związane z szeroko rozumianą obsługą gości oraz funkcjonowaniem zakładów gastronomicznych. Materiał stanowi pełne kompendium współczesnej wiedzy zawodowej ze szczególnym uwzględnieniem dokonujących się zmian i kierunków w obsłudze gości.Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach ,,kelner" i ,,technik organizacji usług gastronomicznych".Treść wzbogacają liczne fotografie, rysunki i schematy pozwalające uczniom na lepsze przyswojenie omawianych zagadnień i opanowanie technik obsługi.Część 2. zawiera wiedzę z zakresu:- organizacji obsługi gości w pokojach hotelowych (room-service),- technik podawania potraw kuchni różnych narodów,- serwisu specjalnego i przygotowania nakryć specjalnych,- planowania i organizacji przyjęć okolicznościowych,- systemów rozliczeń kelnerskich,- elementów protokołu dyplomatycznego,- rozwiązywania sytuacji problemowych w pracy,- organizacji baru i pracy barmana. |
EAN | 9788302140860 |
Dział | KSIĄŻKA |
Nr dopuszczenia | 31/2008 |
Autor | Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja |
Rok wydania | 2013 |
Wydawca | WSIP |
Ilość stron | 194 |
Okładka | broszurowa |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 17x24 cm |
Biotechnologia, technologia żywności
Książki