KSIĄŻKA
Obalamy mity o niezdrowym jedzeniu. Cała prawda na talerzu - Suzanne Schafer [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Pozostałe |
Autor | Suzanne Schafer |
Ilość stron | 232 |
Okładka | miękka |
Opis | Żyjemy w świecie, w którym w zastraszającym tempie mnoży się liczba nietolerancji pokarmowych i alergii. Jednocześnie wciąż wzrasta ilość produktów przeznaczonych dla osób nimi dotkniętych. Czy mamy do czynienia z jedyną w swoim rodzaju pandemią? A może ktoś świadomie wprowadza nas w błąd widząc w tym szansę na duży zysk? Jak to możliwe, że nagle niemal całe społeczeństwo wykształciło nietolerancję na gluten i inne związki? Odpowiedzi udziela dziennikarka naukowa zajmująca się problematyką mitów zdrowotnych i żywieniowych. Przeprowadziła ona śledztwo z medycznej, psychologicznej i socjologicznej perspektywy, co pozwoliło jej spojrzeć na prezentowany temat całościowo. Jednocześnie udowodniła niezbicie, że wiele legend o niezdrowym jedzeniu jest jedynie bajkami. Dzięki tej książce dowiesz się, kto kryje się za produktami oznaczonymi pozornie sprzyjającymi zdrowiu hasłami w stylu "wolne od?" albo "dla osób z nietolerancją?". Zrozumiesz również, że nie istnieją żadne uzasadnienia horrendalnych cen, jakie one osiągają. Zarówno my, jak i nasi najbliżsi dajemy się złapać w pułapkę strachu przed pożywieniem, które ma rzekomo zabójcze właściwości. Wiele osób płaci krocie za pokarm mający chronić ich przed skutkami spożywania konkretnych związków spożywczych. Tymczasem wiele nietolerancji nie wynika z rzeczywistego stanu ciała, ale z mylnych przekonań. Autorka ujawnia mechanizm powstawania mitów chorobowych i obnaża działalność osób (jak również organizacji), które świadomie podsycają przerażenie konsumentów dla własnych korzyści. Czy pozwolisz się nabić w butelkę? |
EAN | 9788364278907 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2015-10-13 |
ISBN | 978-83-64278-90-7 |
Autor | Suzanne Schafer |
Rok wydania | 2015 |
Ilość stron | 232 |
Okładka | miękka |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 145 x 205 |
Pozostałe
Książki