KSIĄŻKA
Nobel Dla Papryki (twarda) - Tadeusz Olszański [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Tadeusz Olszański |
Ilość stron | 128, 124 |
Okładka | twarda |
Opis |
Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty - jak tyś to zrobił? - skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy!
A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami - wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki, spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego!Tadeusz Olszański Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z nie wielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty ? jak tyś to zrobił? ? skłoniły mnie do napisania książki. "Nobel dla papryki" nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym za co profesor Albert Szentgyorgyi w 1937 roku jako pierwszy węgierski uczony dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami ? wznowienie, a właściwie nowa wersja "Nobla dla papryki" spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó etvagyat zatem czyli smacznego! Tadeusz Olszański |
EAN | 9788362304226 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2011-06-06 |
Tytuł oryginalny | Nobel Dla Papryki (twarda) |
ISBN | 978-83-62304-22-6 |
Autor | Tadeusz Olszański |
Wydanie | 2 |
Rok wydania | 2011 |
Wydawca | Studio Emka |
Ilość stron | 128, 124 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 15 x 22,5 cm, 152 x 226 x 14 |
Długość (razem z opakowaniem) | 230 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 150 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 15 |
Tadeusz Olszański
Kuchnie świata i regionalne
Książki