KSIĄŻKA
Nobel Dla Papryki (twarda) - Tadeusz Olszański [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Tadeusz Olszański
Ilość stron 128, 124
Okładka twarda
Opis Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty - jak tyś to zrobił? - skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami - wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki, spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego!Tadeusz Olszański
Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z nie wielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty ? jak tyś to zrobił? ? skłoniły mnie do napisania książki. "Nobel dla papryki" nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym za co profesor Albert Szentgyorgyi w 1937 roku jako pierwszy węgierski uczony dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami ? wznowienie, a właściwie nowa wersja "Nobla dla papryki" spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó etvagyat zatem czyli smacznego! Tadeusz Olszański
EAN 9788362304226
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2011-06-06
Tytuł oryginalny Nobel Dla Papryki (twarda)
ISBN 978-83-62304-22-6
Autor Tadeusz Olszański
Wydanie 2
Rok wydania 2011
Wydawca Studio Emka
Ilość stron 128, 124
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 15 x 22,5 cm, 152 x 226 x 14
Długość (razem z opakowaniem) 230
Szerokość (razem z opakowaniem) 150
Wysokość (razem z opakowaniem) 15