KSIĄŻKA
Nalewki. Z babcinego notatnika - Elżbieta Adamska [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Pozostałe |
Seria | Z babcinego notatnika |
Autor | Elżbieta Adamska |
Ilość stron | 224 |
Okładka | twarda |
Opis | Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą ,,okowita", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa ,,wódka" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo ,,wódka" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki ,,woniejące", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów. |
EAN | 9788377704950 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-7770-495-0 |
Seria | Z babcinego notatnika |
Autor | Elżbieta Adamska |
Rok wydania | 2011 |
Ilość stron | 224 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 16.5x20.5 cm |
Z babcinego notatnika
Elżbieta Adamska
Pozostałe
Książki