KSIĄŻKA
Nalewki. Ponad 100 przepisów - Elżbieta Adamska [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Pozostałe |
Autor | Elżbieta Adamska |
Okładka | twarda wypełniona gąbką |
Ilość stron | 224 |
Opis | Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą `okowita`, którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa `wódka` można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo `wódka` objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki `woniejące`, czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów. |
EAN | 9788377087725 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-7708-772-5 |
Autor | Elżbieta Adamska |
Rok wydania | 2012 |
Okładka | twarda wypełniona gąbką |
Ilość stron | 224 |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 16.5x20.5 cm |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 165 |
Długość (razem z opakowaniem) | 210 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 18 |
Elżbieta Adamska
Pozostałe
Książki