KSIĄŻKA
Nalewki. Ponad 100 przepisów - Elżbieta Adamska [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Pozostałe
Autor Elżbieta Adamska
Okładka twarda wypełniona gąbką
Ilość stron 224
Opis Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą `okowita`, którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa `wódka` można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo `wódka` objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki `woniejące`, czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.
EAN 9788377087725
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-7708-772-5
Autor Elżbieta Adamska
Rok wydania 2012
Okładka twarda wypełniona gąbką
Ilość stron 224
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 16.5x20.5 cm
Szerokość (razem z opakowaniem) 165
Długość (razem z opakowaniem) 210
Wysokość (razem z opakowaniem) 18