KSIĄŻKA
Nalewki i likiery z klasztornej apteczki - Opracowanie zbiorowe [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Ilość stron | 128 |
Okładka | twarda |
Opis | Stylowe czarno-białe ryciny Nalewki w Europie rozpowszechniły średniowieczne zakony, zwłaszcza benedyktyni. Znani z cierpliwości i pracowitości zakonnicy w zaciszu klasztornych murów opracowali niezliczone receptury na tynktury, jak nazywano niegdyś lecznicze trunki. Warto powrócić do tych starych przepisów, gdyż nalewki stanowią panaceum na rozmaite dolegliwości ? np. miętówka jest niezawodna, gdy dokucza nam niestrawność, a nalewka z kwiatów czarnego bzu przez działanie napotne pomaga zwalczyć gorączkę. W niniejszej publikacji prezentujemy przepisy na te oraz na wiele innych kordiałów na ziołach i owocach (np. na nalewkę z owoców dzikiej róży, tarninówkę, krupnik, likier lipowy czy jałowcowy). Każdy z napitków ma właściwości lecznicze, a większość z nich ponadto odznacza się również wyśmienitym smakiem. Oprócz receptur w publikacji znajdziecie niezbędne informacje na temat domowego wyrobu nalewek (np. jaki wybierać surowiec czy jakie przygotować utensylia). |
EAN | 9788377071014 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2012-01-17 |
ISBN | 978-83-7707-101-4 |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Wydanie | 1 |
Rok wydania | 2012 |
Ilość stron | 128 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 170 x 245 x 11 |
Opracowanie zbiorowe
Kuchnie świata i regionalne
Książki