KSIĄŻKA
Na włoskim szlaku Miejsca święte od kuchni [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Pozostałe
Ilość stron 248
Okładka miękka
Opis Książka Na włoskim szlaku składa się z 20 rozdziałów - każdy z nich opowiada o innym włoskim regionie. Znajdziemy tu opowieści o Lombardii, Abruzji, Kalabrii, Sycylii czy słonecznej Toskanii. Autor przeplata bogatą wiedzę o wymienionych wyżej miejscach (również w odniesieniu religijnym) i tamtejszej architekturze z ciekawostkami oraz przepisami kulinarnymi - w każdej całostce zamieszczono najciekawsze przepisy kulinarne na dania główne i desery. Dlaczego warto kupić tę książkę? - Poznasz najpiekniejsze rejony Włoch, architekture, sztukę, miejsca kultu religijnego - Odkryjesz tradycyjne smaki kulinarne, mało znane receptury - Otrzymasz dokładne przepisy i receptury na pyszne włoskie dania Fragment z książki Kuchnia lombardzka Podobno kuchnia lombardzka nie zachwyca i nie jest tak obfita i bogata jak w innych regionach Włoch, szczególnie na południu. Ale nic bardziej mylnego. Lombardczycy z dumą pielęgnują swoje bogate tradycje kulinarne, które cechują dania wyszukane i pełne wyrafinowanych smaków. Ze względu na swoją lokalizację, tutejsze przysmaki to połączenie wpływów francuskich, a także austriackich, niemieckich a nawet hiszpańskich. Co ciekawe tutejsze potrawy wcale nie są oparte na makaronie. W Mediolanie jak i całej Lombardii na stołach nie króluje tak popularna w całej Italii pasta tylko ryż. Podaje się go zarówno do zup jaki i przyrządza aromatyczne risotto. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese, niezwykłe aksamitne, złociste, z dodatkiem białego wina i najdroższej przyprawy świata szafranu. To kulinarny symbol regionu, danie iście królewskie, które rozpływa się w ustach. Podawane jest ono samodzielnie lub z ossobuco.
EAN 9788380654792
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2021-10-10
ISBN 9788380654792
Rok wydania 2021
Język polski
Ilość stron 248
Okładka miękka
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]