KSIĄŻKA
Na włoskim szlaku Miejsca święte od kuchni [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Pozostałe |
Ilość stron | 248 |
Okładka | miękka |
Opis | Książka Na włoskim szlaku składa się z 20 rozdziałów - każdy z nich opowiada o innym włoskim regionie. Znajdziemy tu opowieści o Lombardii, Abruzji, Kalabrii, Sycylii czy słonecznej Toskanii. Autor przeplata bogatą wiedzę o wymienionych wyżej miejscach (również w odniesieniu religijnym) i tamtejszej architekturze z ciekawostkami oraz przepisami kulinarnymi - w każdej całostce zamieszczono najciekawsze przepisy kulinarne na dania główne i desery. Dlaczego warto kupić tę książkę? - Poznasz najpiekniejsze rejony Włoch, architekture, sztukę, miejsca kultu religijnego - Odkryjesz tradycyjne smaki kulinarne, mało znane receptury - Otrzymasz dokładne przepisy i receptury na pyszne włoskie dania Fragment z książki Kuchnia lombardzka Podobno kuchnia lombardzka nie zachwyca i nie jest tak obfita i bogata jak w innych regionach Włoch, szczególnie na południu. Ale nic bardziej mylnego. Lombardczycy z dumą pielęgnują swoje bogate tradycje kulinarne, które cechują dania wyszukane i pełne wyrafinowanych smaków. Ze względu na swoją lokalizację, tutejsze przysmaki to połączenie wpływów francuskich, a także austriackich, niemieckich a nawet hiszpańskich. Co ciekawe tutejsze potrawy wcale nie są oparte na makaronie. W Mediolanie jak i całej Lombardii na stołach nie króluje tak popularna w całej Italii pasta tylko ryż. Podaje się go zarówno do zup jaki i przyrządza aromatyczne risotto. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese, niezwykłe aksamitne, złociste, z dodatkiem białego wina i najdroższej przyprawy świata szafranu. To kulinarny symbol regionu, danie iście królewskie, które rozpływa się w ustach. Podawane jest ono samodzielnie lub z ossobuco. |
EAN | 9788380654792 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2021-10-10 |
ISBN | 9788380654792 |
Rok wydania | 2021 |
Język | polski |
Ilość stron | 248 |
Okładka | miękka |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Pozostałe
Książki