KSIĄŻKA
Na Początku Był Głód - Marek Konarzewski [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Technika, przemysł - opracowania ogólne
Seria Biblioteka Myśli Współczesnej
Autor Marek Konarzewski
Ilość stron 224
Okładka broszurowa
Opis Między potoczną wiedzą na temat naszego odżywiania a informacjami dostarczanymi przez dziedziny nauki związane z biologią ewolucyjną istnieje ogromna przepaść. Dotyczy to w szczególności kontrowersji narosłych wokół spożywania mięsa i tłuszczów zwierzęcych, znaczenia cholesterolu i nabiału, a nawet zachowań kulturowych mających związek z kanibalizmem czy też stosowaniem przypraw. Skład diety człowieka uległ rewolucyjnym zmianom w ciągu ostatnich 10 tysięcy lat, od kiedy zaczęliśmy uprawiać rolę i hodować bydło. W naszym menu pojawiły się ogromne ilości węglowodanów pochodzących z roślin zbożowych, nie znany wcześniej nabiał, wielkie ilości cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. W tak krótkim czasie (zaledwie 500 ludzkich pokoleń) nie zdołaliśmy się adaptować do tych gwałtownych (w ewolucyjnej skali) zmian. Nasza biologia jest więc bardziej dostosowana do paleolitycznego menu niż do produktów z supermarketów. Autor poszukuje odpowiedzi na pytania dotyczące optymalnego składu ludzkiej diety, odwołuje się do najnowszych osiągnięć genetyki, fizjologii, biochemii, anatomii, paleontologii, archeologii, ekologii i etnologii, dzięki czemu udaje mu się przedstawić wyważony i dobrze udokumentowany pogląd na pochodzenie i przyszłość zwyczajów pokarmowych człowieka.
EAN 9788306029543
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2005-04-29
Tytuł oryginalny Na Początku Był Głód
ISBN 83-06-02954-2
Seria Biblioteka Myśli Współczesnej
Autor Marek Konarzewski
Rok wydania 2005
Wydawca PIW
Ilość stron 224
Okładka broszurowa
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 12,5 x 19,5 cm