KSIĄŻKA
Literatura od kuchni - Deptuła Bogusław [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Filatelistyka |
Autor | Deptuła Bogusław |
Ilość stron | 320 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Opis | Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej "magdalenki" spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta? Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać! |
EAN | 9788377478103 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2013-06-26 |
Tytuł oryginalny | Literatura od kuchni |
ISBN | 978-83-7747-810-3 |
Autor | Deptuła Bogusław |
Wydanie | pierwsze |
Rok wydania | 2013 |
Ilość stron | 320 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 145 x 205 |
Książki