KSIĄŻKA
Literatura od kuchni - Deptuła Bogusław [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Filatelistyka
Autor Deptuła Bogusław
Ilość stron 320
Okładka miękka ze skrzydełkami
Opis Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej "magdalenki" spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta? Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!
EAN 9788377478103
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2013-06-26
Tytuł oryginalny Literatura od kuchni
ISBN 978-83-7747-810-3
Autor Deptuła Bogusław
Wydanie pierwsze
Rok wydania 2013
Ilość stron 320
Okładka miękka ze skrzydełkami
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 145 x 205