KSIĄŻKA
Kurs Wiedzy O Winie - Jancis Robinson [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Jancis Robinson |
Ilość stron | 362 |
Okładka | twarda |
Opis |
Książka pod oryginalnym tytułem "Jancis Robinson's Wine Course" ukazała się w Wielkiej Brytanii w kilkunastu wydaniach jako uzupełnienie emitowanej na kanale BBC serii kursów winiarskich, których gospodynią była autorka; wszystkie miały status bestsellerów. Książka została przetłumaczona na wiele języków i weszła do kanonu klasyki literatury na temat wina. Autorka książki - Jancis Robinson jest jednym z najlepszych krytyków winiarskich świata, uznaną autorką książek i autorytetem w swojej dziedzinie. Jest autorką Companion Oxford of Wine, uważanej za najbardziej kompleksową encyklopedię wina na świecie. Posiada tytuł "Master of Wine" (MW) - kwalifikację, która przyznawana jest osobom o największej i potwierdzonej wiedzy o winie. Warto dodać, że tylko 20 osób na świecie posiada taką kwalifikację. Kurs jej autorstwa nie jest encyklopedią, którą czyta się w beznamiętny sposób. Jest to fantastyczne wprowadzenie do świata wina, w którym poznajemy go w wielu aspektach: począwszy od rodzajów kieliszków i sposobów ich przechowywania, przez lekcję serwowania wina, aż po wiedzę o rodzajach winorośli, uprawach i całej miłości, jaką do wina może czuć człowiek, który prowadzi swoją winnicę. Książka Jancis Robinson kategoryzowana jest jako przewodnik po najlepszych winach świata. W książce znajdziemy przedstawienie poszczególnych gatunków wina, a także porady jak odróżnić dobre wio od złego, jak je podawać, gdzie i przy jakich okazjach zamawiać określone jego rodzaje, jak je łączyć z jedzeniem. Znajdziemy tu nawet takie praktyczne porady, jak sposób mycia i suszenia kieliszków (oczywiście ich kształty także zostały szczegółowo opisane). Podręcznik ten, jako jeden z nielicznych dostępnych na rynku, napisany jest w sposób jasny, prosty i przystępny dla każdego czytelnika. Autorka nie używa niezrozumiałych zwrotów, co nadaje podręcznikowi formę "dostępną dla każdego". Jancis Robinson rozprawia o rodzajach winogron i regionach, w których najlepiej dojrzewają. Dowiadujemy się jak rozpoznawać wina po kolorze, jak stwierdzać, czy lato, w którym zbierano grona, było chłodne czy upalne. Poznajemy tajemnice korków i różne modele korkociągów. Jedną z największych wartości książki jest to, że została przetłumaczona i zredagowana przez najlepszych w Polsce specjalistów w tej dziedzinie, co jest niezwykle ważne przy tego rodzaju publikacji. Na rynku polskim znaleźć możemy wiele tytułów, które zostały przetłumaczone przez niewykwalifikowane osoby i nie zostały poddane korekcie merytorycznej, W związku z czym zwierają wiele błędów, co dyskwalifikuje je w oczach czytelników posiadających wiedzę z tej dziedziny. Redakcja Magazynu Wino zatrudnia i współpracuje z najlepszymi specjalistami z dziedziny wina w Polsce, dokładając wszelkiej staranności do książek wyróżniających się jakością merytoryczną oraz edytorską swoich publikacji. |
EAN | 9788363364007 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2013-11-04 |
ISBN | 978-83-6336-400-7 |
Autor | Jancis Robinson |
Rok wydania | 2013 |
Ilość stron | 362 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Kuchnie świata i regionalne
Książki