KSIĄŻKA
Kuchnia Podlaska - Andrzej Fiedoruk [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Andrzej Fiedoruk
Ilość stron 256
Okładka twarda
Opis Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki.
Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi - tak jak i ona - dzikiej i zapomnianej.
Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie "Gość w dom, Bóg w dom" nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru.
EAN 9788372989345
Dział KSIĄŻKA
ISBN 83-7298-934-6
Autor Andrzej Fiedoruk
Rok wydania 2006
Wydawca Zysk i S-ka
Ilość stron 256
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 155 x 235 mm