KSIĄŻKA
Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kuchnie świata i regionalne |
Autor | Wojciech Wielądko |
Okładka | tworzywo |
Ilość stron | 460 |
Opis | Reprint oryginału z 1786 r. Pełny tytuł: Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu, Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów. Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka. Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki. |
EAN | 9788361889168 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2010-03-26 |
ISBN | 978-83-61889-16-8 |
Autor | Wojciech Wielądko |
Rok wydania | 2009 |
Okładka | tworzywo |
Ilość stron | 460 |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 140 x 210 x 35 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 30 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 140 |
Długość (razem z opakowaniem) | 210 |
Kuchnie świata i regionalne
Książki