KSIĄŻKA
Kucharz Doskonały - Wojciech Wielądko [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Wojciech Wielądko
Okładka tworzywo
Ilość stron 460
Opis Reprint oryginału z 1786 r. Pełny tytuł: Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu, Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów. Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka. Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.
EAN 9788361889168
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2010-03-26
ISBN 978-83-61889-16-8
Autor Wojciech Wielądko
Rok wydania 2009
Okładka tworzywo
Ilość stron 460
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 140 x 210 x 35
Wysokość (razem z opakowaniem) 30
Szerokość (razem z opakowaniem) 140
Długość (razem z opakowaniem) 210