KSIĄŻKA
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Kolej, pojazdy szynowe |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Okładka | twarda |
Opis | Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku - tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców? Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku. |
EAN | 9788379772605 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2017-03-16 |
ISBN | 978-83-7977-260-5 |
Autor | Opracowanie zbiorowe |
Rok wydania | 2017 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 220 x 270 x 25 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 24 |
Długość (razem z opakowaniem) | 270 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 220 |
Opracowanie zbiorowe
Kolej, pojazdy szynowe
Książki