KSIĄŻKA
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kolej, pojazdy szynowe
Autor Opracowanie zbiorowe
Okładka twarda
Opis Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku - tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie. Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców? Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
EAN 9788379772605
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2017-03-16
ISBN 978-83-7977-260-5
Autor Opracowanie zbiorowe
Rok wydania 2017
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 220 x 270 x 25
Wysokość (razem z opakowaniem) 24
Długość (razem z opakowaniem) 270
Szerokość (razem z opakowaniem) 220