KSIĄŻKA
Korsyka. Zielony przewodnik [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Cały świat
Powiązania Przewodniki turystyczne
Seria Zielony Przewodnik Michelin, Michelin
Autor praca zbiorowa
Ilość stron 328, 604
Okładka miękka
Opis

Korsyka - znakomita na każdą okazję. Co dziś można powiedzieć o Korsyce? Wyspa ma wiele twarzy i tyleż może być odpowiedzi na to pytanie. Mieszkańcy wyspy są przywiązani do swojej odrębności, nie czują się jednak odizolowanymi od świata zewnętrznego świadkami patrzącymi, jak powoli ginie ich tożsamość narodowa. Wręcz przeciwnie. Coraz więcej dziś można zaobserwować znaków odrodzenia kultury korsykańskiej.

W tym obszernym przewodniku po Korsyce znajdziecie olbrzymią ilość informacji o wyspie. Na zewnętrznych stronach obu okładek znajduje się mapa ogólna, zatytułowana Najciekawsze miejsca, która:

  • jest krótkim przeglądem najbardziej interesujących miejsc opisanych w przewodniku;
  • pokazuje obiekty oznaczone gwiazdkami;
  • pokazuje trasy wycieczek, oznaczone w kolorze zielonym.

W rozdziale Odkrywanie Korsyki, który obejmuje główną część książki, zawarto obszerne informacje o wszystkich najważniejszych miejscach wyspy. Przy opisach znajdują się plany, mapy, zdjęcia, informacje praktyczne, ceny i innych bardzo przydatnych wskazówki, dzięki którym podróż na Korsykę z tym przewodnikiem będzie prawdziwą przyjemnością.


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do listy obowiązkowej punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to się robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione. Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.

EAN 9788376611433
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2011-04-07
ISBN 978-83-7661-143-3
Seria Zielony Przewodnik Michelin, Michelin
Autor praca zbiorowa
Rok wydania 2011
Wydawca Bezdroża
Ilość stron 328, 604
Okładka miękka
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 115x240