KSIĄŻKA
Korea. Nie tylko kimchi - Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim [KSIĄŻKA]
4399
Wysyłamy w 72h
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria | Przekąski, sałatki i surówki |
Autor | Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim |
Ilość stron | 160 |
Okładka | twarda |
Opis | Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu. Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi. W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej. Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej. Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu. |
EAN | 9788382342437 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2021-09-09 |
ISBN | 978-83-8234-243-7 |
Autor | Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim |
Rok wydania | 2021 |
Ilość stron | 160 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 185 x 226 x |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 20 |
Długość (razem z opakowaniem) | 230 |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 190 |
Przekąski, sałatki i surówki
Książki