KSIĄŻKA
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku? - Edward Chisholm [KSIĄŻKA]
Wysyłamy w 72h
Kategoria | Dania główne |
Autor | Edward Chisholm |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Ilość stron | 440 |
Opis |
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni \"Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem\". Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak - asystent kelnera - w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać. \"Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji\". Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża - miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji. |
EAN | 9788381353700 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2024-03-27 |
ISBN | 978-83-8135-370-0 |
Autor | Edward Chisholm |
Rok wydania | 2024 |
Okładka | miękka ze skrzydełkami |
Ilość stron | 440 |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |