KSIĄŻKA
Jajka. 50 łatwych przepisów - Mariagrazia Villa, Mario Grazia (przepisy) [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Przekąski, sałatki i surówki |
Seria | Academia Barilla |
Autor | Mariagrazia Villa, Mario Grazia (przepisy) |
Ilość stron | 128 |
Okładka | twarda |
Opis | Dzieło sztuki stworzone prze naturę. Doskonały, aerodynamiczny kształt. Stonowana barwa mieszcząca się w zakresie od naturalnej bieli, aż po jasny brąz. Przyjemna w dotyku, lekko porowata powierzchnia. Cienka, lecz wytrzymała skorupka. Wewnątrz zaś małe słońce spowite białą, księżycową aureolą. Jajko to nie tylko wytworny produkt żywnościowy. Jest ono także genialne, a zarazem urzekające swoją prostotą. Odżywcze, niedrogie, idealne na łatwe i szybkie danie. A przy tym smaczne, różnorodne i lekkostrawne. Smażone, gotowane na twardo i miękko, w postaci jajecznicy i pieczone w piekarniku. Przyrządzane ,,w koszulkach", w skorupce lub miseczce - jajka można przygotować na rozmaite sposoby. Nadają się zarówno na szybki posiłek, jak i wystawne przyjęcie, i należą do podstawowych produktów wchodzących w skład niezliczonej ilości potraw, jak m.in. makarony, placki, tarty warzywne, omlety, naleśniki czy suflety. Są niezbędnym składnikiem sosów, dressingów i majonezu. Przyrządzamy z nich bezy, creme patissiere, zabajone, lody, musy i bezy. To Rzymianie wprowadzili do kuchni jajka, początkowo pawie, które mają smak nieco słodszy od innych.[...] Podobnie w obecnych czasach każdy ambitny szef kuchni chętnie włącza jajka do swojego menu, nie tylko ze względu na ich ,,domowe" konotacje, ale także jako niewyczerpane źródło kreatywności. |
EAN | 9788378446774 |
Dział | KSIĄŻKA |
ISBN | 978-83-7844-677-4 |
Seria | Academia Barilla |
Autor | Mariagrazia Villa, Mario Grazia (przepisy) |
Rok wydania | 2013 |
Ilość stron | 128 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 18x22.5 cm |
Pozostałe
Książki