KSIĄŻKA
Historia polskiego smaku - Maja Łozińska, Jan Łoziński [KSIĄŻKA]
7399
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria | Przekąski, sałatki i surówki |
Autor | Maja Łozińska, Jan Łoziński |
Ilość stron | 296 |
Okładka | miękka |
Opis | \"Historia olskiego smaku\" opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej - obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju. |
EAN | 9788301216177 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2021-02-17 |
ISBN | 978-83-01-21617-7 |
Autor | Maja Łozińska, Jan Łoziński |
Rok wydania | 2021 |
Ilość stron | 296 |
Okładka | miękka |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 165 x 205 x |
Maja Łozińska
Przekąski, sałatki i surówki
Książki