KSIĄŻKA
Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu - Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Popularnonaukowe
Autor Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
Ilość stron 112
Okładka twarda
Opis

W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.

Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?

Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?

Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?

Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.

Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.

EAN 9788381501064
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2020-11-25
ISBN 978-83-8150-106-4
Autor Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska
Wydanie 1
Rok wydania 2020
Ilość stron 112
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Długość (razem z opakowaniem) 370
Szerokość (razem z opakowaniem) 272
Wysokość (razem z opakowaniem) 20