KSIĄŻKA
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw - Stanisław Czerniecki [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Stanisław Czerniecki
Ilość stron 196
Okładka twarda
Opis Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
EAN 9788361889694
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2013-03-27
ISBN 978-83-61889-69-4
Autor Stanisław Czerniecki
Rok wydania 2013
Ilość stron 196
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 165 x 285 x 20
Długość (razem z opakowaniem) 285
Wysokość (razem z opakowaniem) 20
Szerokość (razem z opakowaniem) 162