KSIĄŻKA
365 obiadów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Przekąski, sałatki i surówki |
Autor | Lucyna Ćwierczakiewiczowa |
Ilość stron | 532 |
Okładka | tworzywo |
Opis |
\" Wydanie na podstawie oryginału wydania 22 z 1917 roku. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego w XIX wieku. Autorka posiadała nowoczesne, jak na swoje czasy, poglądy na kwestie np. higieny, czystości i zdrowia. Dodatkowy walor realizmu i autentyczności jej poradom dodawał fakt odwoływania się do opinii znanych i cenionych warszawskich autorytetów medycznych (i nie tylko). \"\"365 obiadów\"\", przez wiele lat obowiązywał dłuższy tytuł \"\"365 obiadów za 5 złotych\"\", to bestsellerowa pozycja, którą w ówczesnych dla autorki czasach wypadało mieć i z niej korzystać. Autorka pisała, że świeżość i wybór dobrego prowiantu jest pierwszym warunkiem dobrej kuchni, bo ze złych rzeczy nic dobrego wytworzyć nie można. Dyspozycja w jej obiadach składa sią zwykle z czterech dań, a z każdym, nowym wydaniem p. Lucyna starała się uaktualnić przepisy do panujących realiów i mody.\" |
EAN | 9788382440645 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2022-07-28 |
ISBN | 978-83-8244-064-5 |
Autor | Lucyna Ćwierczakiewiczowa |
Rok wydania | 2022 |
Ilość stron | 532 |
Okładka | tworzywo |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 150 x 210 x |
Szerokość (razem z opakowaniem) | 160 |
Długość (razem z opakowaniem) | 220 |
Wysokość (razem z opakowaniem) | 30 |
Przekąski, sałatki i surówki
Książki