KSIĄŻKA
100 naj. przepisów tradycyjj kuchni polskiej [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Pozostałe |
Autor | Elżbieta Adamska |
Ilość stron | 144 |
Okładka | twarda |
Opis | Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni. Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem "cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie". W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy "uniwersalne", chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki. Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. Elżbieta Adamska |
EAN | 9788327401090 |
Dział | KSIĄŻKA |
Autor | Elżbieta Adamska |
Rok wydania | 2013 |
Wydawca | Olesiejuk Sp. z o.o. |
Ilość stron | 144 |
Okładka | twarda |
Wymiary | 18x24 cm |
Elżbieta Adamska
Pozostałe
Książki