KSIĄŻKA
Zdrowie Od Kuchni - Barbara Włodarczyk [KSIĄŻKA]
Artykuł niedostępny
Kategoria | Diety, zdrowy styl życia |
Autor | Barbara Włodarczyk |
Ilość stron | 248, 243 |
Okładka | miękka, broszurowa |
Opis |
Czemu może posłużyć dieta? Możemy dzięki niej utrzymać nienaganną sylwetkę i świetny wygląd do późnej starości? Owszem. Ale nie tylko. Odpowiednia dieta może zastąpić bowiem najwymyślniejsze i najdroższe leki. Jeśli skomponujesz dietę specjalnie dla siebie możesz nie tylko uleczyć nękające Cię choroby, ale i przeciwdziałać pojawieniu się kolejnych. I nie chodzi bynajmniej o choroby układu pokarmowego. Dieta może uchronić nas przed takimi schorzeniami jak łuszczyca, rak czy żylaki. Może ona również pomóc osobom ze skłonnościami do chorób układu krążenia. I nie chodzi wcale o jakąś specjalnie skomplikowaną dietę, lecz o odpowiednie połączenie typowych składników naszego codziennego jadłospisu. Warto poznać wiedzę dostępną dotychczas jedynie dla wykwalifikowanych dietetyków i zastosować ją, by pomóc sobie i swoim bliskim. Patronat medialny Czemu może posłużyć dieta? Możemy dzięki niej utrzymać nienaganną sylwetkę i świetny wygląd do późnej starości? Owszem. Ale nie tylko. Odpowiednia dieta może zastąpić bowiem najwymyślniejsze i najdroższe leki. Jeśli skomponujesz dietę specjalnie dla siebie możesz nie tylko uleczyć nękające Cię choroby, ale i przeciwdziałać pojawieniu się kolejnych. I nie chodzi bynajmniej o choroby układu pokarmowego. Dieta może uchronić nas przed takimi schorzeniami jak łuszczyca, rak czy żylaki. Może ona również pomóc osobom ze skłonnościami do chorób układu krążenia. I nie chodzi wcale o jakąś specjalnie skomplikowaną dietę, lecz o odpowiednie połączenie typowych składników naszego codziennego jadłospisu. Warto poznać wiedzę dostępną dotychczas jedynie dla wykwalifikowanych dietetyków i zastosować ją, by pomóc sobie i swoim bliskim. Wprowadzenie 9 Rozdział I. Składniki żywności wpływające na nasze zdrowie 15 1. Witaminy 15 2. Makro i mikroelementy, pierwiastki śladowe 47 3. Fitozwiązki 81 4. Białko 96 5. Węglowodany 99 6. Błonnik 103 7. Tłuszcze 105 8. Woda 120 9. Dodatki do żywności 122 Rozdział II. Oddziaływanie wybranych pokarmów na zdrowie człowieka 141 1. Mleko i produkty mleczne 141 2. Cukier 145 3. Masło i margaryna 153 4. Kawa, herbata, alkohol 155 5. Mięso 162 6. Czekolada 167 Rozdział III. Wpływ diety na psychikę. Neuroprzekaźniki. 169 1. ADHD 174 2. Agresja 175 3. Bezsenność 176 4. Depresja 177 5. Nadpobudliwość nerwowa 179 6. Niepokój i lęki 180 7. Pogorszenie pamięci i sprawności intelektualnej 182 8. Problemy osób w starszym wieku. Choroba Alzheimera. 185 9. Sezonowa choroba afektywna (depresja zimowa) 188 10. Stres 189 11. Zmęczenie i zniechęcenie 191 12. Zmiany nastroju 192 Rozdział IV. Żywność jako środek zapobiegawczy i leczniczy 195 1. Alergie i nietolerancje pokarmowe 195 2. Anemia 197 3. Choroby nowotworowe 198 4. Dna moczanowa 204 5. Hemoroidy 205 6. Kamica nerkowa 206 7. Łuszczyca 208 8. Miażdżyca tętnic 209 9. Nadciśnienie 212 10. Osłabienie odporności 216 11. Osteoporoza 221 12. Przeziębienie i grypa 227 13. Serce i układ krążenia 229 14. Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej 233 15. Zespół napięcia przedmiesiączkowego 236 16. Żylaki i zakrzepica 238 Bibliografia 241 |
EAN | 9788373773059 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2008-04-03 |
Tytuł oryginalny | Zdrowie Od Kuchni |
ISBN | 978-83-7377-305-9 |
Autor | Barbara Włodarczyk |
Rok wydania | 2008 |
Wydawca | Studio Astropsychologii |
Ilość stron | 248, 243 |
Okładka | miękka, broszurowa |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |
Wymiary | 14,5 x 16,5 cm |
Barbara Włodarczyk
Diety, zdrowy styl życia
Książki