KSIĄŻKA
Zdrowie Od Kuchni - Barbara Włodarczyk [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Diety, zdrowy styl życia
Autor Barbara Włodarczyk
Ilość stron 248, 243
Okładka miękka, broszurowa
Opis Czemu może posłużyć dieta? Możemy dzięki niej utrzymać nienaganną sylwetkę i świetny wygląd do późnej starości? Owszem. Ale nie tylko. Odpowiednia dieta może zastąpić bowiem najwymyślniejsze i najdroższe leki. Jeśli skomponujesz dietę specjalnie dla siebie możesz nie tylko uleczyć nękające Cię choroby, ale i przeciwdziałać pojawieniu się kolejnych. I nie chodzi bynajmniej o choroby układu pokarmowego. Dieta może uchronić nas przed takimi schorzeniami jak łuszczyca, rak czy żylaki. Może ona również pomóc osobom ze skłonnościami do chorób układu krążenia. I nie chodzi wcale o jakąś specjalnie skomplikowaną dietę, lecz o odpowiednie połączenie typowych składników naszego codziennego jadłospisu. Warto poznać wiedzę dostępną dotychczas jedynie dla wykwalifikowanych dietetyków i zastosować ją, by pomóc sobie i swoim bliskim.
Patronat medialny

Czemu może posłużyć dieta?
Możemy dzięki niej utrzymać nienaganną sylwetkę i świetny wygląd do późnej starości?

Owszem. Ale nie tylko. Odpowiednia dieta może zastąpić bowiem najwymyślniejsze i najdroższe leki. Jeśli skomponujesz dietę specjalnie dla siebie możesz nie tylko uleczyć nękające Cię choroby, ale i przeciwdziałać pojawieniu się kolejnych. I nie chodzi bynajmniej o choroby układu pokarmowego. Dieta może uchronić nas przed takimi schorzeniami jak łuszczyca, rak czy żylaki. Może ona również pomóc osobom ze skłonnościami do chorób układu krążenia. I nie chodzi wcale o jakąś specjalnie skomplikowaną dietę, lecz o odpowiednie połączenie typowych składników naszego codziennego jadłospisu. Warto poznać wiedzę dostępną dotychczas jedynie dla wykwalifikowanych dietetyków i zastosować ją, by pomóc sobie i swoim bliskim.

Spis treści:
Wprowadzenie 9
Rozdział I. Składniki żywności wpływające na nasze zdrowie 15
1. Witaminy 15
2. Makro i mikroelementy, pierwiastki śladowe 47
3. Fitozwiązki 81
4. Białko 96
5. Węglowodany 99
6. Błonnik 103
7. Tłuszcze 105
8. Woda 120
9. Dodatki do żywności 122
Rozdział II. Oddziaływanie wybranych pokarmów
na zdrowie człowieka 141
1. Mleko i produkty mleczne 141
2. Cukier 145
3. Masło i margaryna 153
4. Kawa, herbata, alkohol 155
5. Mięso 162
6. Czekolada 167
Rozdział III. Wpływ diety na psychikę. Neuroprzekaźniki. 169
1. ADHD 174
2. Agresja 175
3. Bezsenność 176
4. Depresja 177
5. Nadpobudliwość nerwowa 179
6. Niepokój i lęki 180
7. Pogorszenie pamięci i sprawności intelektualnej 182
8. Problemy osób w starszym wieku. Choroba Alzheimera. 185
9. Sezonowa choroba afektywna (depresja zimowa) 188
10. Stres 189
11. Zmęczenie i zniechęcenie 191
12. Zmiany nastroju 192
Rozdział IV. Żywność jako środek zapobiegawczy i leczniczy 195
1. Alergie i nietolerancje pokarmowe 195
2. Anemia 197
3. Choroby nowotworowe 198
4. Dna moczanowa 204
5. Hemoroidy 205
6. Kamica nerkowa 206
7. Łuszczyca 208
8. Miażdżyca tętnic 209
9. Nadciśnienie 212
10. Osłabienie odporności 216
11. Osteoporoza 221
12. Przeziębienie i grypa 227
13. Serce i układ krążenia 229
14. Zaburzenie równowagi flory bakteryjnej 233
15. Zespół napięcia przedmiesiączkowego 236
16. Żylaki i zakrzepica 238
Bibliografia 241
EAN 9788373773059
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2008-04-03
Tytuł oryginalny Zdrowie Od Kuchni
ISBN 978-83-7377-305-9
Autor Barbara Włodarczyk
Rok wydania 2008
Wydawca Studio Astropsychologii
Ilość stron 248, 243
Okładka miękka, broszurowa
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 14,5 x 16,5 cm