KSIĄŻKA
Smaki Lwowa. Kulinarna biografia miasta - Piotr Janczarek [KSIĄŻKA]
Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni
Kategoria | Literatura podróżnicza |
Autor | Piotr Janczarek |
Ilość stron | 352 |
Okładka | twarda |
Opis |
\"Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła?\" (Ze Wstępu autora) Co w dawnym Lwowie znaczyło: \"iść do pana Edzia\"? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały \"spacerownik kulinarny\". To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa - największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię miasta - biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków. Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje. |
EAN | 9788367388795 |
Dział | KSIĄŻKA |
Data premiery | 2023-04-12 |
ISBN | 978-83-67388-79-5 |
Autor | Piotr Janczarek |
Rok wydania | 2023 |
Ilość stron | 352 |
Okładka | twarda |
Liczba nośników | [1xKSIĄŻKA] |