KSIĄŻKA
Produkcja i rynek ziemniaka - red. nauk. dr Jacek Chotkowski [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Uprawa roślin, sadownictwo
Autor red. nauk. dr Jacek Chotkowski
Ilość stron 343
Okładka twarda
Opis W podręczniku zaprezentowano podstawowe zalecenia nauki odnośnie produkcji i rynku ziemniaka. Omówiono zagadnienia dotyczące rynku ziemniaka oraz charakteryzowano zarejestrowane w Polsce odmiany pod względem podstawowych cech gospodarczych, biologicznych i agrotechnicznych. Przedstawiono zalecenia technologiczne: produkcji nasiennej, uprawy na najwcześniejszy zbiór, nowoczesnej uprawy ziemniaków jadalnych i przemysłowych, uprawy ekologicznej. Opisano metody ochrony plantacji przed chorobami i szkodnikami. Zaprezentowano elementy technologii i organizacji prawidłowego przechowywania ziemniaków. Książka adresowana jest do producentów ziemniaków różnych kierunków użytkowania, przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych i nasiennych, firm zaopatrzenia rolnictwa, pracowników służb doradczych i nasiennych, służb surowcowych przedsiębiorstw obrotu i przetwórstwa, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych problematyką branży ziemniaka. SPIS TREŚCI
1. Międzynarodowy rynek a eksport ziemniaków z Polski
2. Czynniki kształtujące koszty i opłacalność w produkcji ziemniaka
3. Funkcjonowanie rynku i marketing w produkcji ziemniaka
4. Genetyczne podstawy postępu biologicznego w produkcji ziemniaka
5. Wykorzystanie biochemicznych i molekularnych metod w diagnostyce patogenów oraz identyfikacji jednorodności odmianowej ziemniaka
6. Fizjologiczne uwarunkowania potencjału plonotwórczego sadzeniaków tradycyjnych i minibulw
7. Kierunki w hodowli nowych odmian ziemniaka
8. Kryteria doboru odmian ziemniaka do produkcji i użytkowania
9. Produkcja nasienna ziemniaka
10. Ochrona plantacji ziemniaka przed zachwaszczeniem
11. Ochrona ziemniaka przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi
12. Stonka ziemniaczana (leptonotarsa decemlineata say)
13. Ochrona ziemniaka przed szkodnikami glebowymi
14. Ochrona ziemniaka przed organizmami kwarantannowymi
15. Przygotowanie stanowiska i nawożenie ziemniaka
16. Przygotowanie sadzeniaków i sadzenie w aspekcie kształtowania optymalnej architektury łanu
17. Nawadnianie ziemniaków
18. Mechanizacja w technologii produkcji ziemniaka na plantacjach małych i dużych
19. Produkcja na najwcześniejszy zbiór
20. Integrowana produkcja ziemniaka jadalnego wysokiej jakości
21. Zastosowania rolnictwa precyzyjnego w uprawie ziemniaka
22. Technologia wysokich plonów ziemniaka na cele energetyczne i paszowe o obniżonych kosztach
23. Ekologiczne metody uprawy ziemniaka
24. Technologia przechowywania oraz ograniczenie strat ilościowych i jakościowych podczas przechowywania
25. Organizacja bazy przechowalniczej i budowa przechowalni ziemniaka
26. Przygotowanie bulw ziemniaka do przechowywania, sprzedaży i transportu
27. Ziemniak - surowiec do produkcji żywności wygodnej i minimalnie przetworzonej
28. Uwarunkowania jakości spożywczych przetworów smażonych
EAN 9788362815098
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-62815-09-8
Autor red. nauk. dr Jacek Chotkowski
Rok wydania 2012
Ilość stron 343
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wysokość (razem z opakowaniem) 28
Długość (razem z opakowaniem) 240
Szerokość (razem z opakowaniem) 170