KSIĄŻKA
Pieczenie ciast - Róża Makarewiczowa [KSIĄŻKA]

4987

Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria Ciasta, desery
Autor Róża Makarewiczowa
Ilość stron 212
Okładka twarda
Opis Ciasto - plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów. Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek. Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
EAN 9788365602664
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2019-04-19
ISBN 978-83-65602-66-4
Autor Róża Makarewiczowa
Rok wydania 2019
Ilość stron 212
Okładka twarda
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 155 x 215 x 20