KSIĄŻKA
Kulinarny tarot [KSIĄŻKA]

Artykuł niedostępny

Powiadom gdy będzie dostępny

Kategoria Pozostałe
Autor Joanna Bochaczek-Trąbska
Ilość stron 115
Okładka broszurowa
Opis Tarot jest jak księga tajemnic - odkrytych i nieodkrytych. To niewyczerpane źródło inspiracji dla wróżbitów, artystów, osób potrzebujących jego wsparcia i tych, którzy są po prostu ciekawi jego wiedzy. Rzeczywistość jawną i ukrytą można poznawać na wiele sposobów, by rzec najprościej: zmysłowo i pozazmysłowo. (.) Ale czy komuś przyszło na myśl poznawać Tarota zmysłem smaku i węchu, a czasem i dotyku?Joanna Bochaczek-TrąbskaW książce znalazła się zwięźle opisana historia kart Tarota, który pojawił się w średniowiecznej europie. Symbolika tychże kart w formie, w jakiej znana jest obecnie kształtowała się w ciągu stuleci. Współcześnie powstaje wiele różnego rodzaju talii, które różnią się techniką wykonania, ekspresją, indyidualną interpretacją twórcy, transformacją i ekspozycją symboli. Na potrzeby tego opracowania autorka stworzyła satyryczne rysunki poszczególnych kart, a tym samym kulinarny zbiór wizerunków 22 Wielkich Arkanów. Każda z kart została również opisana, a opisy te stanowią poetyckie preludium do przepisów kulinarnych sprawdzonych przez pisarkę. W końcu gotowanie to sztuka, tak samo, jak właściwa komunikacja z kartami.Tajemnica kuchni tarotowej tkwi w jej prostocie - najlepszej jakości składniki, świeże przyprawy i minimum obróbki termicznej. Tak sztukę kulinarną, jak i Tarota należy zgłębić, by efekt był zadowalający. A potrawy, choć proste, są niezwykle smaczne.
EAN 9788363624316
Dział KSIĄŻKA
Autor Joanna Bochaczek-Trąbska
Rok wydania 2013
Wydawca Sfinks
Ilość stron 115
Okładka broszurowa
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 14,5x20,5 cm
Długość (razem z opakowaniem) 205
Wysokość (razem z opakowaniem) 7
Szerokość (razem z opakowaniem) 145