KSIĄŻKA
Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Luca Cesari [KSIĄŻKA]

3899

Wysyłamy w 24h

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499

Zamów w ciągu 2 dni 1 godziny 9 minut,
a otrzymasz produkt już w wtorek!

Sprawdź warunki
Kategoria Kuchnie świata i regionalne
Autor Luca Cesari
Ilość stron 336
Okładka miękka ze skrzydełkami
Opis

\"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka\".

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym rag?. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o \"tradycyjnych\" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?

Nakarmieni \"jedynymi słusznymi\" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.

Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?

Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.

Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.

Palce lizać!

Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.

\"Czytałem z wypiekami na twarzy, a nieczęsto mi się to zdarza! W tej książce jest wszystko to, za co kocham Włochów - ogromna kulinarna erudycja, silne emocje, uzasadnione złośliwości oraz ogromna miłość do kuchni. Świetna, lekka jak piórko i mądra książka o tym, że najciekawsze historie zawsze rozgrywają się w kuchni\".

Bartek Kieżun - dziennikarz, kucharz i fotograf. Autor serii przewodników kulinarnych po świecie śródziemnomorskim

EAN 9788324084159
Dział KSIĄŻKA
Data premiery 2022-06-01
ISBN 978-83-240-8415-9
Autor Luca Cesari
Tłumaczenie MATEUSZ KŁODECKI
Rok wydania 2022
Wydanie 1
Ilość stron 336
Okładka miękka ze skrzydełkami
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Długość (razem z opakowaniem) 210
Szerokość (razem z opakowaniem) 140
Wysokość (razem z opakowaniem) 25