KSIĄŻKA
Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. Tom V - Roman Chymkowski (red.), Anna Jaroszuk (red.), Małgorzata Mostek (red.) [KSIĄŻKA]

4035

Wysyłamy w ciągu 2‑7 dni

Darmowa wysyłkaKup jeszcze za 99.99zł
Poczta Polska999
Kurier 24h 1499
Kategoria Literatura - opracowania ogólne
Autor Roman Chymkowski (red.), Anna Jaroszuk (red.), Małgorzata Mostek (red.)
Ilość stron 364
Okładka broszurowa
Opis Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią, a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich, teatralnych czy filmowych, a nawet filozoficznych. Książka jest zbiorem szkiców, których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia, dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych, kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych, a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów, psychologów, ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców.
EAN 9788323508458
Dział KSIĄŻKA
ISBN 978-83-235-0845-8
Autor Roman Chymkowski (red.), Anna Jaroszuk (red.), Małgorzata Mostek (red.)
Rok wydania 2012
Ilość stron 364
Okładka broszurowa
Liczba nośników [1xKSIĄŻKA]
Wymiary 16.5x23.5 cm